Nieuws

20 Augustus 2018

BPM, WLTP, auto’s worden duurder in september 2018?

Op dit moment staan de kranten er vol mee. Na 1 september 2018 gaat er van alles gebeuren met de prijssamenstelling van een auto. Er komen nogal wat ingewikkelde termen voorbij, veelal zie je door de bomen het bos niet meer. Wij leggen deze termen graag kort en bondig aan je uit.

Betekenis BPM (belasting van personenauto’s en motorrijtuigen)

Waar staat BPM eigenlijk voor? BPM staat voor ‘belasting van personenauto’s en motorrijtuigen’ en moet betaald worden als je in Nederland een nieuwe personenauto koopt. Het bedrag van de bpm dat je betaalt, en waarover je bpm betaalt, is afhankelijk van de auto en het tarief van de bpm. Het bpm-tarief voor een personenauto is weer afhankelijk van de CO2-uitstoot. Meer informatie over de bpm vind je ook op de website van de Belastingdienst.

NEDC-test
De NEDC test is een verouderde manier om brandstofverbruik van auto’s vast te leggen. Tussen 1 september 2017 en 1 september 2018 zullen stapsgewijs alle nieuw geproduceerde auto’s overgaan op de Europese WLTP-test. Deze test is een stuk strenger bij het vaststellen van het officiële brandstofverbruik en de emissies van nieuwe auto’s dan de bestaande, verouderde, NEDC testcyclus.

Wat houdt de nieuwe WLTP-test in?
WLTP, je hebt er vast wel eens van gehoord. WLTP staat voor Worldwide harmonized Light vehicles Test Procedure. WLTP is de opvolger van de NEDC-test: het is de nieuwe meetmethode waarmee autofabrikanten verplicht het verbruik en de uitstoot van hun modellen moeten meten. Hier vind je een duidelijke visualisering van wat deze wijziging precies inhoud.

RDE-test
In aanvulling op WLTP wordt tegelijkertijd nog een nieuwe regel ingevoerd: de RDE-test. Die afkorting staat voor Real Driving Emissions. In Europa is deze test ingevoerd na het dieselschandaal met als doel dat auto’s niet alleen in theorie aan de uitstootnormen voldoen, maar ook in de praktijk. Hoe een emissietest gaat en wat je je erbij moet voorstellen vind je hier.

Autobrief II
De bovengenoemde veranderingen zijn een gevolg van de op 19 juni 2015 door de staatssecretaris van Financiën verzonden Autobrief II aan de Tweede Kamer.

Na een korte en bondige uitleg van deze veel voorkomende termen vraag je je natuurlijk nog steeds af of de autoprijzen en daarmee onze private leaseprijzen ook omhoog gaan. Ja, de kans is groot dat voor zeker een groot aantal nieuw geïntroduceerde modellen de prijzen (iets) omhoog gaan in het najaar van 2018. Maar maandprijs.nl zal ook in deze nieuwe situatie altijd zorgen voor de beste deals die in de markt te krijgen zijn. Als de prijzen omhoog gaan, gaan deze overal omhoog. En zullen wij met een betere deal altijd onderscheidend zijn en beter zijn voor jouw portemonnee.

 

20 Aug
Naar overzicht