Nieuws

4 Juli 2017

Een helm verplicht bij sommige e-bikes? Ja bij speed pedelecs

De speed pedelec is een snellere elektrische fiets met een groter vermogen. Daardoor haal je snelheden tot 45 kilometer per uur. Vanaf begin 2017 wordt dit soort fietsen gezien als een bromfiets. Het dragen van een helm is daarom verplicht, net als voor bromfietsers. Ook is een geel kentekenplaatje verplicht. Vanaf 1 juli mag de speed-pedelec in principe alleen nog op de rijbaan rijden, en niet meer op een fietspad.

Wie met een speed pedelec wil rijden, moet minstens 16 jaar oud zijn en een rijbewijs voor bromfiets of auto (B) hebben.

Een e-bike of elektrische fiets is iets anders….

Een ‘gewone’ elektrische fiets levert vermogen als je op de pedalen trapt. Deze ‘trapondersteuning’ werkt tot 25 kilometer per uur. De elektrische fiets geldt als een ‘gewone’ fiets en een helm dragen is niet verplicht. Ook ontbreekt een kentekenplaatje. Net als ‘gewone’ fietsen rijden de elektrisch aangedreven fietsen op het fietspad.

Er rijden in Nederland ruim tienduizend speed-pedelecs rond. Een relatief kleine groep vergeleken met de anderhalf miljoen ‘gewone’ elektrische fietsen.

Op maandprijs.nl worden op dit moment alleen e-bikes aangeboden, geen snelle speed pedelecs. De wetgeving is dan ook niet van toepassing op de getoonde modellen. Deze gaan immers niet harder dan 25 km/uur. Je bent niet verplicht om een helm te dragen en je fietst gewoon op het fietspad.

4 Jul
Fietsende man
Naar overzicht