Nieuws

31 Maart 2017

Keuze private lease of zakelijke lease

Steeds meer werknemers maken de keuze tussen zakelijk leasen met een bijtelling of zelf een private lease contract aangaan. Het heeft natuurlijk voordelen om te kiezen voor een ‘auto van de baas’, maar daar zitten ook weer nadelen aan. Is het slimmer om privé een auto te rijden?

Als je een auto van de zaak rijdt, dan is er sprake van een bijtelling als je privé meer dan 500 kilometer per jaar met de auto rijdt. Dit betekent dat je dus belasting betaalt voor het privé voordeel, dat je hebt van de auto. Voordeel is wel, dat alle kosten van de auto door de werkgever betaalt wordt. Vaak ook de benzine. Je hebt dus geen kosten, behalve de belasting (de bijtelling). Die is vaak echter wel honderden euro’s, afhankelijk van de nieuwwaarde van de auto.

Als je privé kiest om een leasecontract aan te gaan voor je auto, dan betaal je geen bijtelling. Dat is een heel groot verschil met een auto van de zaak. Je kunt dan waarschijnlijk wel een regeling met de werkgever treffen over een vergoeding per kilometer. Zakelijke kilometers zijn vaak onbelast tot 19 cent per kilometer. Daarover hoef je dan dus geen belasting te betalen.

Voor een bedrag van ruim onder de 200 euro kun je tegenwoordig privé al een auto leasen. Je betaalt dan alleen nog voor de benzine. Uiteraard hangt de maandprijs die je betaalt af van de auto die je wilt rijden. Wat zijn je wensen? Hoe intensief zul je de auto gaan gebruiken? Gelukkig is er ruime keuze in modellen, opties en contracten. Hoeveel kilometer je wilt rijden kun je uiteraard ook zelf aangeven. Dit varieert van 5.000 kilometer tot vaak zelfs 40.000 kilometer per jaar.

Een private leasecontract kan vaak voordeliger voor je zijn, dan een auto van de zaak.

31 Mar
Zakelijk of private lease?
Naar overzicht