Nieuws

15 Mei 2017

Premies e-bikes schieten omhoog

Volgens de website besteproduct.nl zijn de verzekeringspremies voor een nieuwe e-bike fors hoger geworden in 2017. Ze vergeleken de premies voor de meest verkochte e-bikeverzekeringen mét dekking voor diefstal. De uitkomst: in de grotere steden betaalt een eigenaar van een e-bike een veel hogere premie.

Arnhem, Groningen en Maastricht behoren tot de meest extreme voorbeelden. In deze steden is de premie voor een e-bike met een waarde van € 1.500 gestegen met 62 procent. Wie in 2016 zo'n verzekering afsloot, betaalde voor drie jaar € 252. Dit jaar is de premie gesteld op € 408.

Vorig jaar was er ook al een premiestijging maar die bleef veelal beperkt tot de vier grote steden in de Randstad. Nu geldt de stijging ook voor inwoners van de andere grotere steden.

Volgens Rob Hulleman van maandprijs.nl is dit een ontwikkeling die helaas te verwachten viel. “In de maandprijzen, die getoond worden op maandprijs.nl is de premie al inbegrepen in de prijs. Je betaalt dus niet meer, als je in een grotere stad woont. De prijs is voor iedereen laag en gelijk. Dat is één van de voordelen van een private lease contract voor een e-bike. Bij ons heb je altijd een verzekering inclusief schade- en diefstaldekking. Tevens heb je de keuze uit meerdere onderhoudspakketten. Dat blijkt een oplossing voor veel consumenten.”

“Om je fiets goed te verzekeren moet je in veel steden 20 procent bij je aankoopbedrag optellen voor een verzekering van drie jaar", concludeert Niels Willems van besteproduct.nl. Ze onderzochten de polissen met een looptijd van drie jaar, omdat die populair zijn onder consumenten.

Hulleman: “Als je de maandprijzen vergelijkt met het kopen van een e-bike, dan moet je, als je koopt, de verzekeringspremie dus nog meetellen. Die zit bij de maandprijs al in de kosten opgenomen. Bij kopen komt dit er nog bij!”

Stijging van de premie

Gemiddeld is de premiestijging in 2017 gauw tientallen procenten. De belangrijkste reden: verzekeraars berekenen de premie voor de elektrische fietsen op basis van de postcode. Wie in de meest risicovolle gebieden woont, betaalt dus meer verzekeringspremie. Woordvoerder Klaas Kregel van Unigarant, het verzekeringsbedrijf van de ANWB, verklaart: “In bijvoorbeeld Arnhem is niet alleen het risico op diefstal groter dan in Winterswijk, maar ook het risico om aangereden te worden.”

De verzekeraar ziet daarnaast het gebruik van e-bikes snel verschuiven van recreatief naar woon- werkverkeer. Ook dat heeft gevolgen voor de premie. Kregel: “Voorheen hadden vooral ouderen e-bikes. Nu zijn dat steeds vaker jongeren, die anders met een fiets omgaan. De schadelast lijkt steeds meer op die van reguliere fietsen."

15 May
Premies e-bikes schieten omhoog
Naar overzicht